среда, 24. април 2024.

Шапић: Завршено нових сто паркинг-места у новобеоградским блоковима, до краја године, како смо и најавили, биће их 510

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас новоизграђена паркинг-места у Гандијевој улици на Новом Београду и том приликом изјавио да је ово једна од десет локација на којима се граде паркинг-места, као и да ће их до краја године, како је и најавио, бити 510 у овим новобеоградским блоковима.

– Ово је један од паркинга које смо обећали пре пар месеци, односно једна од десет локација. Овде ће бити око стотину нових паркинг-места. Две локације смо већ завршили, са око 50 места, а очекујем да ће до краја године бити онако како смо и најавили, да ће бити нових 510 паркинг-места. Добар део детињства сам провео у Блоку 70 и јако добро знам шта значе паркинг-места у овом делу града, посебно за овај део блокова, јер они су грађени у периоду када није било подземних гаража. Мислим да ова паркинг-места суштински мењају квалитет свакодневног живота људи који живе у блоковима – рекао је Шапић.

Он је подсетио да је највећи проблем био управо проблем имовине те да је, дошавши на место градоначелника, најпре поставио питање да ли је то могуће спровести.

– Рекли су ми да није. После одређеног времена опет сам се вратио том питању и видео сам огромне неискоришћене површине које нису ни зелене површине и које практично ничему не служе. Када сам рекао службама да провере, рекли су да је можда и могуће. Тако смо успели да нађемо решење за површине за које је увек било речи да не могу да постану паркинг-места. Само људи који живе овде знају колико ће им то значити. Зато ми је, као Новобеограђанину и бившем председнику ове општине, много драго да смо са тог аспекта променили свакодневни живот наших суграђана набоље – казао је Шапић.

Он је подсетио да је цена гараже од 150 паркинг-места око 15 милиона евра, док ће ових 510 паркинг-места Град Београд коштати нешто више од милион евра.

– Такође, потребно је време да би се направила једна гаража, која је само на тој позицији, и питање је колико би је резиденти тог краја користили, с обзиром на то да грађани воле да паркирају у близини својих кућа. Очекујем да ћемо на зиму обићи сва сређена паркинг-места, уз могућност да буде више од 510 нових паркинг-места – најавио је Шапић.

Такође је указао на то да је Привремени орган Града Београда пре више од две седмице донео одлуку да све површине у власништву Града или Републике могу да се претварају у паркинг-зоне без потребе мењања плана детаљне регулације.

– Промена плана детаљне регулације је раније трајала више од годину и по дана, како би у том делу града могла да се уведе зона. Зона значи да њихови резиденти, тј. они који живе у том делу града за само 500 динара месечно могу да имају своје паркинг-место. Сви остали плаћају пуну цену, која у зависности од зоне износи од 45 до 60 динара по сату – казао је Шапић.

Нове мере ће увелико да олакшају функционисање Новобеограђана, јер су процене да дневно на посао дође око 150.000 људи на Нови Београд, прецизирао је Шапић.

Шапић је истакао да масовно добијају захтеве за увођење зона, као и да постоји чуђење зашто је потребно по годину и по дана да би се донела одлука о увођењу зоне.

– Овом одлуком можемо озбиљно да решимо проблем паркирања, јер ћемо резиденте да фаворизујемо. Очекујем да ћемо у следећем периоду у значајној мери да уводимо зоне широм Београда и да ће људи бити задовољни – рекао је он.

Нагласио је да би било лепо да они који су ломили табле са обавештењима о изградњи места, објасне шта овде не ваља и шта је то сада лошије у односу на оно што је било.

– Или је то само била реакција на то што је, наводно, Шапић дошао да нас мало лаже у предизборној кампањи. Дакле, никога Шапић није лагао и све што сам обећао трудио сам се да испуним. За оно што нисам успео, дао сам разлог и наставио да се борим за то – рекао је Шапић.

Он је истакао да живот не почиње и не завршава се изборима, већ се наставља и после њих.

– Ово је управо потврда тога и зато нека је срећно људима који ће од петка овде да паркирају своје аутомобиле. До краја следеће године отворићемо 2.600 паркинг-места, а у последњих десет година, према проценама, изграђено је 1.250 места, заједно са гаражама. Ми ћемо за ове две, две и по године, колико имам прилику да водим град, то дуплирати. Паркинга, истина, никада нема колико треба, они су проблем свих великих градова у свету. Међутим, глупо је да се то мени замера, јер је управо то једна од ствари на којој смо очигледно највише радили и на којој ћемо тек радити – рекао је Шапић, подсетивши да ће и код пијаце на Бежанијској коси бити изграђено додатних 90 места.

Напомена: видео-материјал са догађаја можете преузети са линка:

https://wetransfer.com/downloads/120c0dcff798400c5075511bae41396420240424120847/43135658d95b66cb8202078944041d7720240424120847/a7f307